מחלות זיהומיות

עגבת – Syphilis

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

עגבת - Syphilisעגבת (Syphilis) היא מחלת מין מדבקת מאד, הנגרמת בשל הדבקות בחיידק ה – Treponema Pallidum בזמן קיום יחסי מין או במגע עם דם נגוע.

אפשרויות הדבקות נוספות, אם כי פחות נפוצות, הן במגע עם פצע מזוהם של חולה במחלה וגם העברת הנגיף מהאם אל העובר שברחמה. העגבת מכונה מחלת "החקיין הגדול" שכן, ובמיוחד בשלביה המוקדמים, קשה לזהותה בשל דמיונה הרב למחלות אחרות.

האם מחלת העגבת נפוצה?

מחלת העגבת, שהיתה נפוצה מאד במאה ה – 19, פחות ופחות שכיחה לאחרונה, אם כי, ולפחות במדינת ישראל, ידוע על 200 מקרים חדשים שהתגלו לאורך השנים. את החיידקים, האחראיים על המחלה, ניתן לזהות באחת מתוך שתי בדיקות מיוחדות: בדיקת VDRL או בדיקת Treponema.

מהם התסמינים למחלה?

למחלת העגבת שלושה שלבים שנים, שבכל אחד מהם תסמינים מסוג אחר. בשלב הראשון, המגיע כשבועיים לאחר ההדבקה, צפוי להופיע כיב על איבר המין. הכיב איננו כואב וגם כמעט ולא מורגש. בשלב השני, לאחר העלמות הכיב, צפויים להופיע חום ופריחה בעיקר על כפות הידיים ועל הרגליים. לכך נלוות גם נפיחות בבלוטות הלימפה.

בשלב השלישי, במידה ולא גילו את המחלה וטיפלו בה בשלבים הקודמים, מתחילים להופיע גידולים, הנראים כמעין מצבורי רקמה רכה תת עוריים. מדובר בשלב מתקדם של המחלה, שבו חדרו החיידקים עד למוח והסבירות שגרמו לו, ללב וגם למערכת העצבים נזקים בלתי הפיכים, היא גבוהה מאד.

מהם הסיכונים והסיבוכים האפשריים?

במידה והחולה במחלה לא טופל, ייתכן ויופיעו לאחר מספר שנים מרגע ההדבקות סימנים, הנובעים מנזקיה של המחלה. הסימנים באים לידי ביטוי בבעיות בשיווי המשקל, בחולשה בגפיים, בבעיות תחושתיות, בגידולים תת עוריים הגורמים לכאבים, בפגיעה במסתמי הלב ובחולשה כללית. בהמשך יכולים להופיע גם שיתוק ועיוורון.

במקרים של עגבת פעילה בקרב נשים הרות, הדבר עשוי להוביל לפגיעה חמורה מאד בעובר, למוות תוך רחמי ולעיתים גם למוות היילוד לאחר לידתו. במקרים אחרים, יכולה האישה ההרה להעביר לעובר שברחמה את המחלה. הסימפטומים הנלווים למחלה זו – עגבת מולדת, צפויים להופיע אצל התינוק לאחר גיל 3 חודשים ובמקרים נדירים יותר רק לאחר גיל שנתיים.

איך אפשר לטפל בעגבת?

הטיפול במחלה נעשה באמצעות תרופות אנטיביוטיות, המשפיעות לטובה במידה ונטלו אותן בשלביה המוקדמים של המחלה. במידה והפצע הראשוני, שמופיע, איננו מטופל, גם אם הוא חולף, החיידק שגרם לו ממשיך להתרבות בגופו של הנדבק. במידה והחולה מטופל, המחלה צפויה לחלוף בתוך מספר ימים. במידה ומקבלים את הטיפול בשלב השני של המחלה ניתן עדיין להכחיד את החיידק גם לאחר הופעת התסמינים הנלווים לשלב זה. במידה ומטפלים במחלה רק בשלב השלישי, סביר שלא ניתן יהיה לתקן את הנזק שנגרם לגוף.

מהן דרכי המניעה?

שימוש בקונדומים בעת קיום יחסי מין מפחית באופן משמעותי את הסיכוי להדבק בעגבת המועברת במגע מיני. יחד עם זאת, חשוב לזכור שבמידה וישנו פצע באזור שאיננו מכוסה בקונדום, כמו למשל על שק האשכים, הקונדום איננו מגן והסיכוי להדבקות הוא גבוה. סיכוי גבוה נוסף להדבקות הוא על ידי קיום יחסי מין אוראליים לא מוגנים.

 

ראו גם:

מחלות ריקציוזיס אחרות | Other Rickettsial diseases – מהן וכיצד מטפלים בהן?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן