מחלות זיהומיות

שיתוק ילדים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

שיתוק ילדיםשיתוק ילדים (Polimyelitis) היא מחלה הקשורה למערכת העצבים, הנגרמת לאור הדבקות בנגיף הפוליו. המחלה, שעוברת מאדם לאדם דרך הצואה, נחשבת למחלה קשה מאד אם כי נדירה מאד בימינו.

אצל מרבית הנדבקים בנגיף, התסמינים הנלווים למחלה לא מופיעים, אולם במידה והוא חודר ישירות למחזור הדם, יכולים הנדבקים לסבול מפגיעה חמורה במערכת העצבים המרכזית, עד לכדי שיתוק. סוג השיתוק ומידת חריפותו תלויים בעצבים שנפגעו מהנגיף, כשהצורה הנפוצה ביותר של המחלה היא פגיעה בחוט השדרה, הבאה לידי ביטוי בפגיעה ברגליים בדרך כלל.

איך התגלתה מחלת שיתוק ילדים?

המחלה אובחנה לראשונה בשנת 1840 על ידי יעקב היינה, שעל שמו נקראה במשך שנים רבות. במאה ה – 20 הפכה המחלה לאחת המגיפות הקשות ביותר ולמחלת הילדים החריפה ביותר, בהשוואה למחלות האחרות. היא הטילה מומים קשים בילדים צעירים, גרמה לשיתוק ובמקרים רבים, באותה תקופה, גם למוות. הדבר הניע מדענים מכל העולם לפתח חיסון נגד המחלה ובשנות החמישים של המאה הקודמת פותח חיסון כזה שהביא לירידה משמעותית במספר החולים ובקרוב ייתכן גם להכחדת המחלה.

מהם התסמינים של המחלה?

המחלה, כאמור, באה לידי ביטוי בפגיעה במערכת העצבים. בעוד שאצל חלק מהנדבקים בנגיף לא צפויים להופיע תסמינים והמחלה חולפת מעצמה, אצל אחרים יופיעו תסמינים בדרגות חומרה שונות. הסובלים ממחלה קלה יתמודדו עם כאבי ראש, חום, הקאות, שלשולים וכאבי גרון.

הסובלים ממחלה חריפה, כפי שקורה בקרב 2 אחוז מהנדבקים, יתמודדו עם שיתוק שרירים, שלרוב איננו חולף. השיתוק יכול להופיע בכל אחד משרירי הגוף, לרבות שרירי הנשימה וגם הגפיים ובמקרים מסוימים הוא יכול לגרום למוות. במצבים מסוימים יופיעו התסמינים גם לאחר שנים רבות מרגע ההדבקות, והם יבואו לידי ביטוי בחולשת שרירים. התופעה נקראת "תסמונת פוסט פוליו".

מהם הגורמים לשיתוק ילדים?

נגיף הפוליו, שייך לקבוצת נגיפי המעיים המכונים אנטרו וירוסים, עובר מאדם לאדם, כשההעברה העיקרית שלו היא בעת מגע של הפה עם יד המזוהמת בהפרשות צואה, במים מזוהמים, במזון מזוהם או בחפצים מזוהמים.

איך אפשר להתחסן כנגד מחלת שיתוק ילדים?

לאור מחקרים רבים שבוצעו לאחר פריצתה של המחלה, פותח בשנות החמישים של המאה הקודמת חיסון נגד פוליו על ידי שני חוקרים אמריקאים. הדבר הוביל לירידה משמעותית במספר הנדבקים וגם במספר מקרי המוות כתוצאה מהמחלה. החיסון כולל את הנגיף המוחלש, המסוגל להתרבות במעיים אך איננו יכול לעשות זאת במערכת העצבים.

החשיפה לנגיף המוחלש גורמת לגוף לפתח נוגדנים והופכת אותו לעמיד יותר מפני הנגיף האלים. יחד עם זאת, במקרים נדירים, עשוי הנגיף המוחלש להפוך לנגיף רגיל, מה שיכול להוביל להתפרצות המחלה והדבקת אחרים. כדי למנוע זאת, ניתן תרכיב נוסף, הכולל את התרכיב המומת לפני שניתן הנגיף המוחלש.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן