מחלות זיהומיות

דבר – Plague

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מחלת הדדבר

דבר - Plagueמדובר אמנם במחלה נדירה מאד כיום, אך בעבר היתה נפוצה וקשה. הדבר הוא שמן של שלוש מחלות מדבקות, מחלות חריפות מאד הנגרמות עם ידי חיידק, העשוי לעבור הן למכרסמים והן לבני אדם.

מה גורם למחלת הדבר?

מחלת הדבר נגרמת על ידי חיידק בשם Yersinia Pestis, שהתגלה לראשונה על ידי אלכסנדר ירסין (ומכאן גם שמו) בשנת 1894. החיידק נמצא באופן טבעי במכרסמים שונים, לרבות חולדות בית והוא מועבר מאחד לשני על ידי עקיצה של פרעושים. משמע, כדי שתתפרץ מגפת הדבר, יש צורך בקיומם של שלושה נשאים: חולדות הבית, מכרסמי הבר והפרעושים, המעבירים את החיידק.

בעוד שמכרסמי הבר מחוסמים נגד החיידק ומשמשים כנשאים בלבד, חולדות הבית אינן מחוסנות מפניו וכפורצת אצלן המחלה הדבר קורה במלוא עוצמתו. הדבר עובר לבני האדם על ידי נשיכת החולדות אותם, חולדות שננשכו קודם לכן על ידי הפרעושים, הניזונים מדמם. חיידקי ה – Yersinia Pestis עומדים בטמפרטורה של 20 מעלות ולכן גורמים למגפות רבות בארצות טרופיות, כמו הודו למשל, במהלך חודשי הקיץ או באירופה, במהלך חודשי הקיץ.

מהם תסמיני מחלת הדבר?

החיידק, האחראי על המחלה, נכנס למערכת הדם ומתיישב בקשרי הלימפה, כולל באזור המפשעה. שם הוא גורם לדלקות וגם לכאבים עזים מאד. קשרי הלימפה הפגועים הופכים לנפוחים מאד וגם לאדומים והדבר מציק מאד לחולה. במידה והחיידק מגיע לריאות, הוא גורם לדלקת ריאות והוא מופץ לאחרים באמצעות דרכי הנשימה, מה שמוביל להתפרצות המגפה.

תקופת דגירתו של החיידק נמשכת בין יומיים ל – 6 ימים כשהתסמינים הראשונים של המחלה יהיו לרוב חום, כאבי ראש וגם צמרמורות. בהמשך, גורם החיידק לתסמינים נוספים, כמו הקאות בלתי פוסקות של דם, זיהום של מערכת הדם וגם דימום תת עורי המוביל לכתמים אדומים ואחר כך לכתמים שחורים על העור. במידה והחולה איננו מקבל טיפול, שיעורי התמותה במקרים בהם המחלה פוגעת בקשרי הלימפה עומדים על בין 60 ל – 90 אחוז, או על 100 אחוז במידה ומתפתחת גם דלקת ריאות.

איך מטפלים במחלת הדבר?

הטיפול במחלת הדבר נעשה באמצעות אנטיביוטיקה. אולם, לאחרונה נמצא כי החיידק עבר מוטציה וישנם זנים מסוימים העמידים למרבית סוגי האנטיביוטיקה. מסיבה זו ישנה חשיבות רבה מאד למניעת התפרצות המחלה ולהטלת סגר על אוניות וגם על נמלים, שבהם ישנן חולדות נגועות או חשד לקיומן. במידה וישנו חשש לכך, מתבצע ריסוס כנגד החרקים כדי להביא להשמדתם של הפרעושים. במקרה של חשד מפני התפרצות הדבר עד לכדי מגפה, מוצע חיסון חלקי ותרופות מסוימות כחלק ממניעה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן