מחלות זיהומיות

שעלת – Pertussis

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

שעלת - Pertussisשעלת (Pertussis) היא מחלה זיהומית הפוגעת בעיקר בילדים ונחשבה בעבר לאחד מגורמי תמותת התינוקות המשמעותיים בעולם עד לפיתוח החיסון, שעזר במניעתה. המחלה נגרמת על ידי הדבקות בחיידק Bordetella Pertussis, שלאחר ההדבקות בו עשויים להופיע מספר תסמינים, שבחלקם חריפים מאד ונחשבים אף למסכני חיים.

האם שעלת היא מחלה קטלנית?

השעלת נחשבה במאה הקודמת עד לשנות ה – 30 למחלה קטלנית במיוחד ולגורם המוות העיקרי של תינוקות. יחד עם זאת, לאחר פיתוח חיסון שניתן באופן שגרתי, חלה ירידה משמעותית במקרי התחלואה והמוות, כשכיום מדובר במקרים מעטים יחסית ובמחלה הנחשבת לנדירה מאד.

משך דגירת החיידק בגופו של הנדבק הוא בין שבוע ל – 3 שבועות. החיידק, האחראי על המחלה, מתרבה בדרכי הנשימה ועובר לאחרים על ידי פיזורו בזמן שיעול, בעת עיטוש או במגע עם הפרשות ליחה או הפרשות מהאף של אדם חולה. מדובר במחלה מדבקת מאד כשהסיכון להדבקות במידה ונמצאים בקרבתו של אדם חולה עומד על בין 90 ל – 100 אחוזים.

איך מזהים תסמינים לשעלת?

המחלה באה לידי ביטוי בעיקר בהתקפי שיעול קשים ובשאיפת אוויר מאומצת. היא יכולה להופיע בכל גיל אולם בתינוקות ובילדים נחשבת לקשה מאד. בזמן התקפי השיעול הופכים פניו של החולה לאדומים ובהמשך לכחולים (בשל המאמץ הרב). לעיתים גם יכולים ורידי הצוואר וורידי העיניים לבלוט ובהמשך יכולות להיות הקאות וגם הפרשות מוגברות של רוק מהפה. במקרה של הדבקות תינוקות, יכולות להיות גם הפסקות נשימה. השיעול שממנו סובלים החולים יכול להימשך לזמן ארוך של כמה שבועות לעיתים.

מהם הסיבוכים והסיכונים האפשריים?

סיבוכים שונים יכולים להופיע בעיקר אצל תינוקות, הסובלים מתסמינים חמורים יותר של המחלה. סיבוכים אפשריים במקרים כאלה הם דלקת ריאות, הפסקת נשימה, שטחי דם בלחמיות, התכווצויות וגם דלקת במוח העשויה לגרום לנכות קבועה ובמקרים קיצוניים אפילו למוות. סיבוכים נוספים יכולים להיות קרע סרעפת, שבירת צלעות, בריחת שתן וגם דימום במערכת העיכול.

איך אפשר לטפל בשעלת?

מכיוון שמדובר בחיידק המתרבה בדרכי הנשימה, הטיפול היעיל ביותר במקרה של הדבקות הוא טיפול אנטיביוטי, החודר בהצלחה ישירות אל התא הנגוע. מדובר בתרופות אנטיביוטיות ממשפחת המקרולידים, כמו אריתרומיצין, אותה נוטלים למשך תקופה של שבועיים, או אזיטרומיצין שאותה נוטלים למשך תקופה של 5 ימים. חשוב מאד להקפיד לסיים את הטיפול במלואו ולתת אותו גם לשאר בני המשפחה, בין אם הם מראים סימנים למחלה ובין אם לאו.

איך מתחסנים כנגד שעלת?

בזכות החיסון שנכנס לשגרת החיסונים בישראל בשנת 1957 ירד באופן משמעותי מספר מקרי החולים וגם מספר מקרי התמותה לאחר ההדבקות במחלה. בשנת 2002 פותח חיסון חדש נגד שעלת, שהפחית משמעותית את תופעות הלוואי הנלוות לחיסון.

נכון להיום ניתן החיסון נגד שעלת לתינוקות בחודשים הראשוניים לחיים (התקופה הקריטית ביותר) ובהמשך מקבלים מנות חיסון נוספות בכיתה ב' ובכיתה ח'. לנשים בהריון מומלץ מאד להתחסן נגד שעלת בתקופה זו, בשליש האחרון של ההיריון. החיסון מגן על העובר מפני המחלה ומסיבוכיה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן