מחלות זיהומיות

מחלות ריקציוזיס אחרות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מחלות ריקציוזיס אחרות

המדענים מכירים מגוון רחב למדי של מחלות ריקציוזיס, כגון סוג מסוים של טיפוס. אך יש גם עוד מיני מחלות ריקציוזיס אחרות מחלות ריקציוזיס אחרות (Other Rickettsial diseases). נסביר על המשמעות של המחלות הללו, איך נדבקים ואיך מטפלים.

חיידקים טפיליים שזקוקים ל"אירוח" של פונדקאי

רִיקֶצְיָה, בלועזית Rickettsia הינו חיידק בעל מאפיינים מסוימים הדומים לווירוסים. מאפיין מרכזי של החיידקים הללו הינו היותם טפילים. כלומר, הם זקוקים לגוף של פונדקאי. ההדבקה של האדם איננה נעשית באופן ישיר. תחילה, הם נכנסים לגופו של "מארח". אותו מארח יכול להיות מינים של חרקים, קרציות למשל אך גם אחרים. כאשר אותו מארח עוקץ או ניזון, המחלה עלולה לעבור הלאה. זאת, אגב, מבלי שהמארח מושפע בהכרח מהמחלה.

סוגים נפוצים של מחלות ריקציוזיס

נהוג לחלק את המחלות הללו לכמה סוגים אפשריים. סוג אחד מוכר כקדחת. סוג נוסף הינו טיפוס שנגרם לאחר עקיצה של כינים נגועות, פרעושים או קרציות. וישנם מחלות ריקציוזיס אחרות כגון ארליכיה או קוקסיאלה. ארליכיה עשויה להיות סוג של קדחת המשפיעה על כלבים. קוקסיאלה הינה מחלה אשר מדביקה חיות משק, כדוגמת עיזים או כבשים. הדבקה של בני אדם במחלה הזאת אפשרית, אם ניזונים מחלב שלא עבר עיקור או פסטור.

מהם תסמיני ריקציוזיס?

אפשר להצביע על כמה תסמינים אפשר נחשבים למאפיינים מוכרים של המחלות הללו. על פי רוב, מרגיש החולה תחושה הדומה להצטננות קשה. חווים כאבי ראש, כאבים בשרירים, צמרמורת. לעיתים ניתן לזהות פריחה או סימנים אחרים. אפשרי הגדלה של בלוטת הלימפה. בעבר, נרשמו מקרים רבים יותר של סיבוכים כתוצאה מתחלואה. גם כיום, זה עדיין קיים, אך באחוזים הרבה יותר נמוכים. במקרה של חשד להדבקה, יש למהר לקבלת טיפול רפואי ואבחון. מחלה לא מאובחנת עלולה להביא לסיבוכים עד כדי מוות.

ההדבקה – לא רק מעקיצות

הדבקה במחלות ריקציוזיס יכולה להתרחש בכמה צורות ומנגנונים. תצורה ראשונה הינה עקיצה של חרק הנושא את הפתוגנים (חיידים מחוללי המחלות). אפשרית גם הדבקה בצורה משנית, כגון שתיית חלב לא מפוסטר או חשיפה לצואת עכברים. עכברים או חולדות אשר נדבקים במחלה מפיצים אותה ופוגעים באדם. העכבר, שנעקץ ונעשה חולה, מפזר את המחלה למשל על ידי גללים והפרשות. כך ניתן להביא לזיהום של אנשים הנחשפים לזאת.

כיצד ניתן לטפל

הסימפטומים של המחלה לא מופיעים מיד לאחר עקיצה. לרוב, מספר ימים חולפים, עד שמורגשים התסמינים. מחלות ריקציוזיס, בשל היותן נגרמות על ידי חיידקים שמועברים בעקיצות או בדרך אחרת, מטופלות על ידי מתן אנטיביוטיקה. סוג האנטיביוטיקה צריך להתאים לסוג המחלה, על מנת שההשפעה תהיה מיטבית. בשל סיבוכים שונים שעלול החולה לחוות, יתכן מאוד שיהיה צורך להעניק טיפול תומך לפי צורך. למשל מתן נוזלים, עירויים, תרופות להורדת חום.

הנה כמה דרכים יעילות להימנעות מהדבקה

במדינות מסוימות, נפוצות מחלות ריקציוזיס וניתן להיערך בהתאם כאשר טסים לטיול או לביקור. מומלץ ללבוש ביגוד ארוך וחלקי גוף חשופים למרוח בתכשירים דוחי חרקים. נעלים סגורות חשובות גם הן וכן גרביים. יש להימנע מצעידה בתוך צמחיה סבוכה, שם שוהים קרציות ומיני חרקים עוקצים. הקרציות משגשגות גם באזורים לחים כגון מערות ושם יש לגלות זהירות. אם מזהים קרציה שנצמדה לגוף יש להסיר אותה כמה שיותר קרוב לעור, למשל בעזרת פינצטה. לא לנסות למעוך את הקרציה. לאחר מכן יש לחטא את האזור. לחיות מחמד, יש להעניק טיפול קבוע נגד מזיקים וכן להדביר חולדות וגם עכברים אשר נחשבים לנשאי המחלות.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

מחלת החצבת – אבחון הסימפטומים ואיך אפשר לטפל במחלה?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן