קדחת מרבורג דימומית היא מחלה הנגרמת על ידי נגיף מרבורג. מדובר במחלה קשה בעלת שיעורי תמותה גבוהים. התמותה היא תוצאה של ירידה משמעותית בלחץ הדם, על רקע אובדן דם מסיבי שנובע מדימומים ושטפי דם פנימיים.
מה הם הגורמים לקדחת מרבורג דימומית?
רוב החולים היו חברים בצוות מעבדה שנחשף לנגיף במסגרת עבודתו עם קופים נגועים ורקמות של קופים נגועים. במקרים השניוניים היו מעורבים אשתו של וטרינר, אדם שנכח בנתיחה שלאחר המוות, אחות ושני רופאים. כל המקרים השניוניים באו במגע ישיר עם נדבק ראשוני וברוב המקרים ההדבקה כללה מגע עם דם.
מה הם התסמינים של קדחת מרבורג דימומית?
התסמינים של קדחת מרבורג דימומית כוללים שלשול דמי, דימום מהאף, מהנרתיק ומהחניכיים, חום גבוה והקאות. בדרך כלל התסמינים מופיעים בין חמישה לעשרה ימים לאחר החשיפה לנגיף, כשבשלב הראשון החולה סובל מכאבי ראש, כאבי שרירים וחום גבוה.
האיבוד המהיר של הדם מפתחי הגוף השונים עלול להוביל להלם תת נפחי ולכשל מערכות ובנוסף מופיעים בשלבים המאוחרים של המחלה תסמינים כמו הזיות, צהבת, תסמינים נוירופסיכיאטריים ודלקת של הלבלב. אם החולה מצליח לשרוד, בדרך כלל ההחלמה תהיה מהירה אם כי במהלך תהליך ההחלמה החולים עשויים לסבול מתסמינים דלקתיים שונים, בדגש על דלקת בכבד, דלקת הענבייה, דלקת בבלוטות הרוק ועוד.
כיצד מאבחנים קדחת מרבורג דימומית?
כיצד מטפלים בקדחת מרבורג דימומית?
נכון להיום אין טיפול ספציפי המאפשר לחסל את הנגיף ולכן הטיפול הוא תמיכתי בעיקרו. כך לדוגמה בירידה המשמעותית של לחץ הדם ניתן לטפל באמצעות תרופות ואזופרסוריות, המכווצות את כלי הדם ובכך גורמות לעלייה בערכי לחץ הדם. בנוסף יש לדאוג לאיזון משק המים והמלחים בחולים, להקל על הכאבים באמצעות משככי כאבים ולטפל בזיהומים משניים באמצעות תרופות אנטיביוטיות.