מחלות זיהומיות

לפטוספירוזיס – Leptospirosis

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

לפטוספירוזיס – Leptospirosis

לפטוספירוזיס – Leptospirosisלפטוספירוזיס ("עכברת", בעברית) היא מחלה זיהומית הנגרמת על ידי חיידקים מהסוג Leptospira. מדובר במחלה זואונוטית המועברת לבני אדם על ידי חולדות בדרך כלל. המחלה שכיחה בעיקר באזורים טרופיים אך באופן עקרוני תפוצתה היא כלל עולמית.

כמו כן כמעט כל מיני היונקים על פני כדור הארץ רגישים למחלה והיא פוגעת במגוון רחב ביותר של בעלי חיים. המחלה תוארה לראשונה על ידי רופא גרמני בשם אדולף וייל ב-1886 ולכן במקומות רבים היא נקראת עדיין, מחלת וייל.

מה הם הגורמים ללפטוספירוזיס?

החיידק שגורם למחלה נקרא Leptospira icterohaemorrhagiae. מדובר בחיידק גראם שלילי המשתייך למחלקת ה-Spirochaetes. החיידק תואר לראשונה ב-1915 על ידי הבקטריולוגים היפנים יסושי אידו וריוקיצ'י אינאדה. בדרך כלל דרך ההדבקה כוללת מגע עקיף או ישיר עם שתן של בעל חיים שנושא את החיידק.

כשהחיידק נישא בשתן של בעל חיים נגוע, הוא יכול לחדור לגוף של בן אדם בריא במגוון דרכים: להישאף למערכת הנשימה ברסס טיפתי, לחדור דרך חתכים או פצעים בעור ואפילו לחדור דרך לחמית העין. החיידקים יכולים לחדור דרך רקמת עור בריאה, בעיקר אם האדם שהה זמן ממושך במים מזוהמים.

מעבר לכל זה, החיידק נמצא בהפרשות הרחם ובנוזלי ההמלטה של בעלי חיים הנגועים במחלה. אי לכך, אנשים שבאים במסגרת עבודתם עם בעלי חיים חולים ועם הפרשות של בעלי חיים חולים, נמצאים בסיכון הגבוה ביותר להידבק במחלה. הכוונה היא בעיקר למדבירי מכרסמים, שוחטים, קצבים, וטרינרים, עובדי דיר ורפתנים.

מה הם התסמינים של לפטוספירוזיס?

בדרך כלל התסמינים יופיעו בין שבוע ל-12 ימים לאחר ההדבקה. המחלה יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים ובדרגות חומרה שונות: במקרים הקלים ביותר המחלה לא תבוא לידי ביטוי בתסמינים כלשהם (מחלה א-סימפטומטית) ובמקרים החמורים ביותר המחלה תלווה בסיבוכים מסכני חיים. בבני אדם ברוב המקרים מהלך המחלה כולל שני שלבים להלן:

  • השלב הראשון – חום פתאומי, כאבי שרירים, כאבי ראש, דלקת הלחמית, שיעול, הקאות, קשרי לימפה מוגדלים, התקררות וכאבי בטן. בדרך כלל תסמינים אלו נמשכים בין ארבע לתשעה ימים ולאחר מכן החום נשאר תקין במשל שלושה עד ארבעה ימים.
  • השלב השני – בשלב השני חום הגוף עולה פעם נוספת. בשלב הזה עשויים להופיע תסמינים חמורים יותר, הנחשבים גם כן לנדירים יותר. הכוונה היא למשל לצהבת על רקע פגיעה בכבד ודלקת קרום המוח. במקרה שבו החולה בהיריון, היא נמצאת בסיכון גבוה להפלה ובנוסף המחלה יכולה לגרום לנזק למערכות שונות כמו הלב, הריאות והכליות.

90% מהחולים בלפטוספירוזיס, סובלים ממחלה קלה. החולים הנותרים סובלים ממחלה קשה, כאשר התסמינים הקשים מופיעים בשלב השני. כמו כן במקרים הקשים, המחלה יכולה לבוא לידי ביטוי במהלך מתקדם אחד שהולך ומחמיר בהדרגתיות (ללא הפסקה).

כיצד מאבחנים לפטוספירוזיס?

בשלב האקוטי של המחלה ניתן לזהות את החיידק שגורם ללפטוספירוזיס ברוב נוזלי הגוף אך בשלב הכרוני של המחלה, החיידקים נמצאים בעיקר בשתן. אבחון המחלה כולל התייחסות לתסמינים הקליניים שמציג החולה וביצוע בדיקות מעבדה סרולוגיות ומיקרוסקופיות המאפשרות לזהות את נוכחות החיידק.

כיד מטפלים בלפטוספירוזיס?

הואיל ומדובר במחלה חיידקית, הטיפול מבוסס בעיקר על שימוש בתרופות אנטיביוטיות, בדגש על אנטיביוטיקה מסוג הסטרפטומיצין, הטטרציקלין וממשפחת הקווינולונים (ציפרופלוקסצין למשל).

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן