מחלות זיהומיות

ריקציוזיס

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

המופילוס אינפלואנצה b, זיהום פולשני (לא כולל דלקת עוצבה)

ריקציוזיסזיהומים ריקטציאליים (rickettsioses  – ריקציוזיס) נגרמים ממיני חיידקים שונים מסוג Rickettsia Orientia: tsutsugamushi , Orientia chuto ומסוג Anaplasma ו Ehrlichia.

לכלל זיהומים אלה יש מאפיינים משותפים, מעצם היותם חיידקים תאיים אשר חייבים לגדול רק בתוך תא אאוקריוטי של בעל חיים, תאי חוליות (למשל, בני אדם, חולדות) וחיות חסרי חוליות (למשל, כינים, פרעושים, קרדית, וקרציות). זיהומים אלה גורמים למחלות כמו טיפוס וקדחת, כאשר הסימפטומים כוללים בדרך כלל חום פתאומי המלווה בכאב ראש חזק, חולשה, ופריחה אופיינית. האבחון יתבסס על הסימנים הקליניים של כל מחלה ומחלה, והטיפול יהיה באמצעות תרופות טטרהציקליניות.

הגורמים וסוגי המחלות

ישנם מינים רבים של חיידקים ריקטציאליים, אולם לרוב רק 3 זנים גורמים למחלה זיהומית באדם: R. rickettsia,     R. prowazekii, ו- R. typhi. חיידקים אלה יכולים לשרוד רק בתוך תאים, והם גורמים למחלה כאשר הם פוגעים בכלי דם, ברקמות ואיברים שונים. המחלות שהם גורמים להן משתנות בחומרתן, החל ממחלות קלות זיהומיות ועד מצבים מאיימי חיים, בעיקר אם מתרחשים סיבוכים כלשהם, כתלות במספר הרקמות והאיברים המושפעים.

המחלות הנגרמות מזיהומים ריקטציאליים יכולות להיות מקוטלגות לשלוש קבוצות עיקריות: קדחת, טיפוס ומחלות ריקטליות אחרות כמו ארליכיה וקוקסיאלה (Q fever). רוב המחלות מופצות על ידי קרציות, כינים, קרדית ופרעושים. למרות שזיהומים אלה עלולים להיות בכל מקום, ישנם איזורים גיאוגרפיים בהם זיהומים אלה שכיחים יותר.

למשל Rickettsialpox נמצאת בעיקר בערים גדולות ברוסיה, דרום אפריקה וקוריאה, קדחת Boutonneuse נמצאת במדינות הים התיכון,  כמו ספרד, איטליה וישראל, ומחלת הטיפוס נמצאת באירופה, אסיה ואפריקה, ובשני העשורים האחרונים, אף במדינות אפריקה, במיוחד אתיופיה וניגריה.

קראו עוד על: מחלות ריקציוזיס אחרות | Other Rickettsial diseases – מהן וכיצד מטפלים בהן?

תסמינים ואבחון

הסימנים והסימפטומים משתנים במקצת בהתאם לסוג המחלה. עם זאת, בדומה למחלות זיהומיות אחרות, ויראליות או חיידקיות, המטופל יסבול מחום, כאבי ראש, חולשה ופריחה נפוצה. בקדחת, באופן ספציפי תהיה התחלה הדרגתית של הסימנים כ- 2-8 ימים לאחר העקיצה.

התסמינים ייכללו חום, כאבי ראש, בלבול, כאבי שרירים, ותסמינים שונים במערכת העיכול. הפריחה תחל מהיום השני או השלישי מהעקיצה, ותהיה מורכבת מכתמים אדומים קטנים על פרקי הידיים והקרסוליים עד כדי שלפוחיות. במחלת הטיפוס, ההתפרצות תהיה פתאומית לאחר כשבוע עד שבועיים מיום העקיצה בתסמינים ייכללו חום וכאב ראש בלתי נסבל. ביום הרביעי עד השביעי של המחלה, תופיע הפריחה, אשר תתפשט לגפיים (בדר"כ הפנים וכפות הידיים לא יושפעו).

לתת הסוגים של המחלות יהיו תסמינים דומים עם דגשים קצת שונים לכל אחת מהמחלות. האבחון יוכל להיעשות על פי איפיון תסמינים אלו והסיפור הקליני של המטופל. האבחון הדיפיניטיבי והחד משמעי יינתן, על פי רוב, לאחר בדיקה סרולוגית אשר תאתר נוכחות נוגדנים לריקציוזיס.

טיפול וסיבוכים פוטנציאליים

כל המחלות הריקטציאליות דורשות טיפול אנטיביוטי. לתוצאה מיטבית ויעילה, על הטיפול יהיה להתחיל החל מהשבוע הראשון של המחלה, כאשר תרופת הבחירה היא Doxycycline (החלופה לכך היא Chloramphenicol).

מעבר לכך, יידרש המטופל לטיפול תומך על ידי מתן אלקטרוליטים ותחזוקת נוזלים חיוניים במיוחד במקרים של לחץ דם נמוך, הפרעות אלקטרוליטים, ובעיות קרישת דם. לפעמים, יוחלט על מתן טיפול תומך בלבד, ללא צורך באנטיביוטיקה, כאשר המחלה נראית קצרה או קלה באופן מיוחד.

למרות שסיבוכי המחלה הינם נדירים יחסית, הם מעוררים את החשש העיקרי במחלות זיהומיות אלו. ככל שהטיפול יהיה זמין ויינתן בסמוך ובקירבה לתחילת המחלה והתסמינים, כך הסיכון לסיבוכים פוטנציאליים נמוך יותר. סיבוכים אלה עלולים לכלול אי ספיקת לב, כשל רב-איברים, חֵרשׁוּת, מיוקרדיטיס (דלקת שריר הלב), מחלה או דלקת כלייתית.

 

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן