מחלות זיהומיות

נגיף הקורונה – הנגיף החדש זורע בהלה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

המופילוס אינפלואנצה b, זיהום פולשני (לא כולל דלקת עוצבה)

שנת 2020 כנראה תיזכר כשנת הנגיף החדש והמבהיל, קורונה. למרות שהמילה "קורונה", גורמת לנו לחשוב על בירה קרה עם פרוסת לימון בפתח הבקבוק. בימים אלה לעומת זאת, המילה מעוררת צמרמורת ומעלה תחושות של פחד ואף אימה. זאת כיוון שבשלהי דצמבר 2019, התברר כי נגיף חדש ממשפחת נגיפי קורונה החל להדביק אלפי אנשים בכל רחבי העולם.

כמו מחלות נגיפיות אחרות ברוב המקרים, הנגיף גורם לתסמינים לא חמורים במיוחד, המזכירים תסמינים של הצטננות או שפעת כלל היותר. עם זאת, בחולים מסוימים הנגיף עלול לגרום לסיבוכים חמורים ואף למוות.נגיף הקורונה יוצר בהלה בעולם כולו

משפחה שכזאת: הכירו את משפחת נגיפי הקורונה

משפחת נגיפי הקורונה עלתה לכותרות בפעם הראשונה בשנת 2002 שכן בשנה זו תועדו מקרים של דלקת ריאות קטלנית, שגבתה את חייהם של 775 חולים. המחלה זכתה לכינוי SARS, ראשי התיבות של תסמונת נשימתית חמורה חדה (severe acute respiratory syndrome) ועוררה בהלה עולמית. המחלה נבלמה בשנת 2003 ובמשך עשור שלם נדבקו במחלה בעיקר עובדי מעבדה. אך ב-2013, שוב עלתה המשפחה לכותרות, בעקבות הופעתו של זן חדש של נגיף ממשפחת נגיפי קורונה, שזכה לשם MERS-CoV.

MERS הם ראשי התיבות של middle east respiratory syndrome, שכן המקרים הראשונים של המחלה, זוהו בערב הסעודית. ההתפרצות הראשונה ב-2002 גרמה לתמותה של פחות מעשרה אחוז מהחולים. בהתפרצות השנייה לעומת זאת, מתוך כ-2,000 חולים, כ-30 אחוזים הלכו לעולמם כתוצאה מסיבוכי המחלה. ההתפרצות הנוכחית, שהחלה ב-2019, היא השלישית במספר.

מהם תסמיני המחלה?

החולים עשויים לסבול מתסמינים מגוונים, כשבמקרים הקלים, יתכן שהתסמינים כלל לא יהיו מורגשים. התסמינים מופיעים בין יומיים לשבועיים מרגע ההדבקה ומערבים בעיקר את מערכת הנשימה העליונה. אי לכך, החולה עשוי לסבול מנזלת, שיעול, כאבי גרון, עיטושים ועוד. כמו כן תועדו תסמינים של חום גבוה, כאבי ראש, חולשה כללית וקוצר נשימה. במקרים מסוימים המחלה עשויה להתפשט למערכת הנשימה התחתונה ובמקרים האלו, עשויה להיות מסוכנת ואף קטלנית. הסיכון הגדול ביותר מהווה את מנת חלקם של חולים קשישים, חולים הסובלים במקביל ממחלת לב וחולים עם מערכת חיסונית חלשה.

מה הם היקפי המחלה?

מאמר זה נכתב בשלהי חודש ינואר (2020) ונכון להיום (27/1) תועדו 2,744 חולים במחלה החדשה בסין לבדה ו-41 מקרי מוות כתוצאה מסיבוכי המחלה. עם זאת, מדי יום המחלה מאובחנת במאות חולים נוספים ומתועדים מקרי מוות נוספים. לפיכך יתכן מאוד שביום שבו אתם קוראים את המאמר, היקפי המחלה רחבים הרבה יותר. המחלה מסוגלת להתפשט במהירות לכל רחבי העולם כיוון שזמן הדגירה המשוער של הנגיף מרגע ההדבקה נע בין יומיים לשבועיים (14-2 ימים).

כיצד מטפלים בנגיף הקורונה?

נכון לכתיבת שורות אלה אין בנמצא טיפול ייעודי שמסוגל לגרום להחלמה. אי לכך, הטיפול הניתן לחולים, הוא טיפול תומך בלבד. הכוונה היא לכך שהטיפול מיועד להביא להקלה בתסמינים ולתמוך בחולה בזמן שמערכת החיסון נלחמת בפתוגנים בכוחות עצמה. בין השאר ניתן להרבות במנוחה ובצריכת נוזלים, ליטול תרופות לשיכוך כאבים ותרופות להורדת חום ועוד. כמו כן במקרים חמורים של בעיות במערכת הנשימה וחשש לזיהום חמור, יש לתת תמיכה נשימתית ויתכן שיהיה צורך לספק אנטיביוטיקה מניעתית, למניעת זיהום חיידקי משני.

האם ניתן למנוע את ההידבקות בנגיף?

נכון להיום אין עדיין חיסון שיכול לספק הגנה מפני הידבקות בנגיף החדש. אי לכך, ההמלצה של ארגון הבריאות העולמי היא להקפיד על היגיינה אישית, להקפיד על רחיצת ידיים במים וסבון, להתעטש לשקע המרפק ולהימנע ממגע או חשיפה לאנשים הסובלים מתחלואה נשימתית.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן